Miten voin tarkastaa luottotietoni ja velkarekisterini?

Kerromme tässä artikkelissa kaiken mitä sinun tarvitsee tietää omien luottietojen tarkastamisesta ja velkarekisteristä. Luottotietorekisteri on Suomen Asiakastieto Oy:n sekä Bisnode Oy:n ylläpitämä palvelu. Löydät kaikkien suomessa asuvien henkilöden luottotiedot, velkarekisteritiedot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät vaivattomasti näiden ylläpitäjien verkkosivujen kautta.

Bisnode OY

MyBisnode palvelussa voit valvoa omissa tiedoissasi tapahtuvia muutoksia ja asettaa omaehtoisen luottokiellon. Nämä auttavat sinua esimerkiksi suojaamaan itseäsi identiteettivarkauksien ikäviltä seuraamuksilta. Lisäksi voit tarkastaa mitä tietoja sinusta on tallennettu Bisnoden henkilöluottorekisteriin, yritystietokantaan ja yhteystieto- ja henkilömarkkinointirekisteriin.

Omien luottotietojen tarkastaminen on helppoa ja sen voi kerran vuodessa tehdä ilmaiseksi Bisnode Oy:n sivuilla. Seuraa alla olevia ohjeita.

Bisnode OY ohjeet:

 1. Avaa Bisnoden omat verkkosivut tästä
 2. Tunnistaudu verkkopankkitunnuksillasi
 3. Maksa (Ilmainen kerran 12 kuukauden aikana) 
 4. Raportti on saatavilla palvelussa 24h maksamisen jälkeen.
 5. Voit tarkastella raporttia selaimessa sekä ladata sen itsellesi PDF -muodossa.

Suomen Asiakastieto Oy

Suomen Asiakastieto Oy ylläpitää suomessa asuvien henkilöiden velkarekisteriä sekä luottotietorekisteriä. Lataamalla heidä raporttinsa saat tietää kuinka monta kappaletta luottoja ja lainoja on rekisteröity nimiisi ja mikä niiden yhteis

summa on tällä hetkellä. Lisäksi velkarekisteristä saa tiedon siitä koska ensimmäinen ja viimeinen laina tai luotto on sinulle myönnetty. Tähän rekisteriin ilmoitetaan myös jos sinulla on yli 60 päivää myöhässä olevia laskuja. Omien luottotietojen tarkastaminen on helppoa ja sen voi tehdä ilmaiseksi lataamalla lomakkeen Suomen Asiakastieto Oy:n nettisivujen kautta. Seuraa alla olevia ohjeita.

Suomen Asiakastieto Oy ohjeet maksuttomaan palveluun:

 1. Siirry Suomen Asiakastieto Oy:n nettisivuille tästä 
 2. Täytä sivun ala laidassa oleva lomake ja tulosta se
 3. Liitä tarvittava valokopio henkilöllisyuystodistuksesta
 4. Lähetä lomake ja liite sivuilla näkyvään osoitteeseen

kaiken mitä sinun tarvitsee tietää omien luottietojen tarkastamisesta ja velkarekisteristä

Miksi luottorekisteriä ylläpidetään?

Suomen velkarekisterien tarkoituksena on antaa pankeille ja rahoituslaitoksille käsitys siitä, paljonko sinulla on olemassa olevia lainoja ja sen perusteella he voivat laskea millainen maksukykysi on lainan hakemisen hetkellä. Velkarekisteristä näkyy kaikki velakasi jotka pankit ovat ilmoittaneet sinne. Tämä ei toistaiseksi ole pakollinen toiminto pankkien puolelta, mutta huomattava määrä suomalaisista rahalaitoksista ilmoittaa asiakkaidensa velat velkarekisteriin. Velkarekisteri on Suomen Asiakastiedon sekä Bisnode Oy:n ylläpitämä palvelu. Kun lähetät pankille lainahakemuksen sinun täytyy aina suostua luottotietojen tarkastukseen. Kun hakemus sitten saapuu käsittelyyn selvittää pankki myös velkatilanteesi juuri velkarekisteristä. Pankki saattaa myös pyytää lisätietoja lainoistasi esimerkiksi verotuspäätöksestä tai esitäytetystä verolilmoituksesta. 

Mitä tietoja luottorekisteristä saa?

Luottotietorekisteristä löydät tiedot siitä mistä merkintä on peräisin, kenelle tietojasi on luovutettu ja kuinka kauan rekisterin merkinnät ovat vielä voimassa. Mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, ei rekisteristä myöskään löydy tietoja. Lisäksi luottorekisterin tiedoista näet onko maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka vielä maksamatta vai maksettu.

Saat myös luottotietorekisteristä tiedon minkä tyyppinen maksuhäiriö on kyseessä. Nämä on ilmoitettu erillaisilla maksuhäiriömerkintä koodeilla. Löydät nämä koodit täältä. Lyhyesti selitettynä ne kertovat minkä tyyppinen merkintä on kyseessä ja kuinka kauan merkintä pysyy luottotietorekisterissä.

Kuinka kauan maksuhäiriö säilyy rekisterissä?

Maksuhäiriö säilyy rekisterissä pääsääntöisesti kahdesta kolmeen vuoteen. Valtaosalla luottotietorekisteriin merkityistä henkilöstä on useita maksuhäiriömerkintöjä. Maaliskuussa 2020 maksuhäriöitä oli luottotietorekisterissä noin 390 000 yksityishenkilöllä. Verrattuna vuoteen 2012 samaan aikaan niitä oli 340 000 yksityishenkilöllä. Maksuhäirömerkintöjen määrä on ollut nousuuntainen siitä lähtien. Bisnoden tilastotietojen mukaisesti uusia luottotietomerkintöjä tehdään kuukausittain mutta selvästi eniten aina tammikuussa ja vähiten aina syys- ja lokakuussa.

Voiko joku muu tarkastaa luottotietoni? 

Kuka tahansa voi tarkastaa luottotietosi, mutta henkilön luottotietojen tarkistaminen edellyttää luottotietolain mukaista syytä. Nämä syyt ovat seuraavat: 

 • Luotonmyöntäminen
 • Luotonvalvonta
 • Perinnän suunnittelu ja velan perintä
 • Vuokrasopimus
 • Työntekijän tai työnantajan arviointi
 • Vastuuhenkilöasema
 • Takaus tai pantin anto
 • Viranomaisen tiendosaantioikeus
 • Sopimusehtojen määrittely 

Pelkkä uteliaisuus siis ei riitä perusteeksi tarkastaa toisen henkilön luottotiedot. Tällainen tarkastus tehdään yleensä luotonmyöntämisen tai vaikka vuokrasopimuksen teon yhteydessä. Luottotietoja haetaan kohteen henkilötunnuksella. Haetun henkilön henkilöllisyys tulee tarkastaa henkilötodistusta kysymällä. Luottotietojen tarkistusta ei voi kieltää, jos lainmukainen peruste on olemassa.

Raportti sisältää seuraavat seikat:

 • Henkilötunnus
 • Maksuhäiriömerkinnät
 • Muut luottohäiriömerkinnät
 • Maksuhäiriötyypit
 • Velkojat
 • Summat
 • Yritysyhteydet

Mitä teen jos tiedot ovat väärät?

Kun tarkistat omat luottotietosi velkarekisteristä ja tiedot eivät ole oikeat, ota yhteyttä pankkiisi tai rahoitusyhtiöön joka on myöntänyt luoton sinulle. Tässä ei ole kyse siitä, että velkarekisterit voisivat itse tehdä mitä tahansa muutoksia rekisteriin, koska se ei onnistu. Velkarekisteriot saavat nämä tiedot yleensä perintätoimistojen ja rahoitusyhtiöden kautta. Yleensä kyseessä on jokin näiden ilmoittavien osapuolten kautta tapahtunut virheellinen merkintä tai kyseessä voi olla että olet maksanut velkasi mutta maksu ei jostaion syystä ole rekisteröitynyt saavan osapuolen järjestelmään ajoissa. Tilanne selviää nopeasti, kun otat yhteyttä pankkiisi.

Usein kysyttyä

 • Mistä voin tarkastaa luottotietoni?

  Suomen Asiakastieto Oy:n ja Bisnode Oy:n sivustoilta. Tiedot saat ilmaiseksi. Se on helppoa ja kätevää.

 • Miksi luottotietoni tarkastetaan?

  Luottotietoja tarvitaan useaan päätöksentekotilanteeseen. Tarkistamalla nämä tiedot voidaan selvittää henkilön luottokelpoisuus joka pienentää luotonantajan riskiä luottotappioihin. Luottotiedot kertovat henkilön taloudellisesta asemasta, velvollisuuksien ja sitoumusten hoitokyvystä sekä oikeustoimikelpoisuudesta.

 • Kuka voi tarkastaa luottotietoni?

  Sinä itse sekä periaatteessa kuka tahansa voi tarkastaa luottotietosi, mutta henkilön luottotietojen tarkistaminen edellyttää luottotietolain mukaista syytä. Tarkastamalla omat luottotietosi saat myös selville mikäli joku muu on tarkastanut tietosi, koska tarkastus on tehty ja kuka on suorittanut tarkastuksen.