Mitä eroa on nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla?

Mikä ero nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla oikeasti on? Äskettäin teetetty tutkimus paljasti, että 18–34-vuotiaista 57% ei tiedä nimelliskoron ja todellisen vuosikoron eroa. Tämä on yli puolet kyselyyn osallistuneista. Opiskelijoiden joukosta 70% ei tiennyt eroa nimelliskorkojen tai todellisten vuosikorkojen välillä. Tämä on huolestuttava luku nuorten aikuisten ryhmässä. Tämä ryhmä on todennäköisesti se, joista tulevaisuudessa monet tarvitsevat jonkinlaisen lainan tai luottokortin.

Uskomme, että yksi syistä tähän on, että kouluissa ei opeteta koroista kuin heille, jotka ovat valinneet opiskella rahoitusalaa. Tämä on aihe, josta kaikkien tulisi tietää perusasiat. Jokaisen on jonain päivänä oltava vastuussa omasta taloudestaan, ja silloin on tärkeää ymmärtää taloustieteen ja rahoituksen perusperiaatteet. Jopa 25% opiskelijoista uskoi myös, että asuntolainojen ja opintolainojen korot olivat korkeammat kuin luottokorttien. Nämä luvut tulisi ottaa vakavasti. Lue artikkelimme ”Asuntolainan korko verrattuna kulutuslainan korkoon”, jossa tarkastellaan miksi asuntolainojen korot ovat alhaisemmat kuin kulutuslainojen.

Mikä on nimelliskorko?

Nimelliskorko on peruskorko, jota maksat lainan pääomasta. Tämä on korko, eli lainan hinta ilman muiden kulujen sisällyttämistä. Nimelliskorko on yleensä se, mitä pankki mainostaa. Nimelliskorko on siis lainan korko tietylle ajanjaksolle vähennettynä muilla kuluilla. Lainan todelliset kustannukset ovat aina korkeammat kuin nimelliskorko. Kun sinulla on laina, sinun on maksettava nimelliskoron lisäksi erilaisia kuluja, nämä maksut nostavat lainan kokonaiskustannuksia. Tässä kohtaa tulee kyseeseen niin kutsuttu todellinen vuosikorko.

korko finanzia

Mikä on todellinen vuosikorko?

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan kustannukset. Kustannukset koostuvat nimelliskorosta plus kaikista erilaisista kuluista, kuten avausmaksuista, tilinhoitomaksuista jne.

Mikä laina sopii sinulle parhaiten? Katso lainataulukko
– Mieti ennen kuin haet lainaa

Myös lainaerien määrällä on tässä merkitystä. Mitä nopeammin maksat lainan, sitä vähemmän maksat lisäkuluja, jolloin todellinen vuosikorko laskee. Vastaavasti todellinen vuosikorko nousee mitä pidempi lainan takaisinmaksuaika on.

Jos otat lainaa, on tärkeää ymmärtää ero nimelliskoron ja todellisen vuosikoron välillä. Kaikki yhteenlasketut lainakustannuksesi ovat siis todellinen vuosikorko, joka on aina korkeampi kuin pankkien markkinoima nimelliskorko.

On tärkeä ymmärtää, että todellisen vuosikoron määrälle ei ole suoraa tai oikeaa vastausta, koska sen suuruus riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat lainan takaisin. Pankkien esimerkit siitä, kuinka korkea todellinen vuosikorko on, on ainoastaan verrattavissa esimerkissä laskettuun laina aikaan ja nimelliskorkoon ja muihin kuluihin. Se ei siis välttämättä tarkoita, että juuri sinun lainasi todellinen vuosikorko tulee olemaan sama.

Oman lainasi todellisen vuosikoron määrityksessä on todennäköisesti käytetty toista laskentaesimerkkiä koska oma lainasi on ehkä eri suuruinen sekä eri laina ajalla. Tarkan todellisen vuosikoron selvittämiseksi sinun on otettava huomioon oma lainasummasi ja kuinka pitkä lainan takaisinmaksu aika on tarkalleen. Saat helpoiten tiedot todellisesta vuosikorostasi ottamalla yhteyttä omaan pankkiisi, josta olet lainan saanut. Todellinen
vuosikorko on myös mainittu lainasopimuksessasi ja alustavassa laina tarjouksessa, jonka olet vastaanottanut pankilta tehtyäsi hakemuksen.

Pankeilla on vaihtelevia lisäkuluja

Kaikilla pankeilla on suunnilleen samantyyppisiä lisä kuluja, mutta kulujen suuruudet voivat vaihdella. Kun otat lainaa, sinun on viisasta tarkistaa seuraavien kulujen suuruus: tilinhoitomaksu, avausmaksu, maksusuunnitelman muuttamismaksu ja jos muita maksuja on.