Vertaislaina – mitä se tarkoittaa?

Mikä tarkoittaa vertaislaina?

Vertaislaina on lainamuoto, jossa yksityiset sijoittajat tai yritykset lainaavat rahaa kulttajille ja/tai yrityksille jotka ovat rahoituksen tarpeessa. Lainaa voi hakea kaikki luottokelpoiset henkilöt tai yritykset ja sijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut sijoittamisesta ja haluaa rahoilleen parasta mahdollista korkotuottoa. Vertaislainoja tarjoaa ainoana lainanvälittäjänä Suomessa Fellow Finance.

Vertaislaina yksityishenkilöille

Voit hakea vertaislainaa moniin käyttötarkoituksiin kuten auton hankintaan, remonttiin, matkustamiseen ja lainojen yhdistämiseen. Vertaislainan hakeminen on yhtä helppoa ja selkeää, kuin minkä tahansa kulutusluoton. Erona ja etuna muihin lainamuotoihin on palvelun markkinaehtoinen toimintaperiaate. Lainan välittäjä ei päätä hakijan korkoa, vaan korko määräytyy sille tasolle, millä sijoittajat ja lainanhakija ovat valmiita rahaa lainaamaan. Sijoittaja päättää millä korolla hän haluaa lainaa antaa ja vastaavasti lainanhakija päättää haluaako hän lainata lainanantajan tarjoamalla korolla. Lainanhakijalle ilmoitetaan aina vain sijoittajien edullisin tarjous. Yhdessä lainassa voi olla monta sijoittajaa, mutta lainansaaja maksaa vain yhden lyhennyserän kuukausittain lainanvälittäjälle, joka huolehtii sitten lyhennyksien välittämisestä sijoittajille ja hoitaa kaiken lainaan liittyvän hallinnon osapuolten välillä lainasopimuksen syntymisen jälkeen ja säilyttää yksityishenkilöiden välillä täyden anonymiteetin.

Joukkorahoitusta yrityksille

Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusmahdollisuudet ovat monipuolistuneet. Nykyään pk-yrityksillä on mahdollisuus hakea lainapohjaista joukkorahoitusta suoraan markkinoilta. Suuret yritykset ovat monipuolistaneet velkarahoitustaan jo monia vuosia lisäämällä joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskua. Joukkorahoituspalvelun kautta pk-yritykset saavat myös käyttöönsä markkinaehtoisen pankkirahoitusta täydentävän rahoituskanavan. Fellow Financelta yritykset voivat hakea yrityslainaa käyttöpääomaksi ja kasvuun sekä rahoittaa myyntisaataviaan maksuvalmiuden parantamiseksi.

Sijoittajille

Kuka tahansa yksityishenkilö tai yritys, voi sijoittaa yksityishenkilöiden vertaislainoihin ja yritysten joukkorahoituslainoihin. Fellow Finance löytää, tunnistaa ja arvioi lainanhakijat puolestasi ja sinulla on oikeus valita, kenelle ja millä ehdoin olet valmis rahaa lainaamaan. Tienaamasi korot ja saamasi lyhennykset voit helposti sijoitettaa uudelleen jopa satoihin eri lainoihin valitsemillasi kriteereillä. Silloin pääset nauttimaan korkoa korolle -efektistä. Lainojen tuotto ei korreloi merkittävästi osake- tai muun korkomarkkinan kanssa, joten lainat ovat oiva lisä omien varojen hajauttamiseen. Voit tutustua ja kokeilla lainasijoittamista ilmaiseksi sekä rajatulla luottotappioriskillä Suomen ainoan vertaislaina ja joukkorahoituslaina välittäjän kautta. Pääset aloittamaan sijoittamisen jo tänään muutamassa minuutissa Fellow Financella.

Jos sinua kiinnostaa sijoittaminen vertaislainoihin voit tutustua siihen tämän esimerkkisalkun kautta.

Vertaislaina

Miten haen vertaislainaa?

Voit hakea vertaislainaa sähköisesti minuuteissa, vaikka kohtisohvaltasi. Saat alustavan lainapäätöksen heti ja hyväksyttyäsi tarjouksen saat rahat tilille arkisin saman päivän aikana. Lainatarjous on voimassa 30 päivää. Hae vertasilainaa seuraavasti:

 1. Hakemuslomakkeen löydät täältä.
 2. Valitse lainasumma ja kuukausittainen maksuerä.
 3. Täytä hakemus vain muutamassa minuutissa.
 4. Saat välittömästi tarjouksen ja voit päättää rauhassa hyväksytkö sen.
 5. Rahat saat tilille jopa saman arkipäivän aikana jos hyväksyt tarjouksen.

Vertaislainan hakeminen on helppoa, sillä voit hakea sitä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä ja myönnetyt summat maksetaan arkisin klo 9.00-17.00 välillä hakijan tilille.


Toimiva rahoitusmuoto

Vertaislaina on toimiva rahoitusmuoto kaikkiin arjen menoihin ja isompiin hankintoihin. Kiinteä vuosikorko alkaa 5% (prosentista), mutta ainoastaan täyttämällä hakemuksen voit saada tietoosi, minkä koron juuri sinä saat lainallesi. Korko perustuu taloudelliseeen tilanteeseesi hakemuksen täyttämishetkellä ja kaikki hakemukset arvioidaan yksillöllisesti. Lainojen korko on markkinaperusteinen, joten voit hakea 3 kuukauden kuluttua uudelleen ja katsoa, onko tarjous pysynyt samana.

Lyhyesti vertaislainasta

 • Kuukausierä alkaen 2​4€
 • Kiinteä vuosikorko alkaen 5%
 • Laina-aika on 2-10 vuotta
 • Vakuudeton ja ilman takaajia
 • Voit maksaa lainan takaisin milloin tahansa
 • Lainapäätös heti ja rahat tilille arkisin klo 9.00-17.00
 • Voit halutessasi pitää lyhennysvapaita kuukausia
 • Lainan korottaminen on mahdollista 3 kuukauden välein
 • Eräpäivää voi siirtää kahdella viikolla
 • Halutessasi voit ottaa kattavan lainaturvavakuutuksen lainallesi

Vertaislainaa joustavasti ehdoillasi

Vertaislaina voi olla takaisinmaksuajaltaan maksimissaan jopa 10 vuotta ja ​summaltaan 20.000 euroa. Sopiva summa on sellainen, joka sallii sinun nauttia elämästä ja sinulle jää pakollisten kulujen jälkeen rahaa myös muuhun. Suosittelemme että valitset mahdollisimman pitkän laina-ajan, jopa hieman pidemmän kuin alunperin olit ajatellut, jotta lainan lyhentäminen on helppoa ja vaivatonta. Voit myös halutessasi aina tehdä suurempia lyhennyksiä tai maksaa koko lainan ennenaikaisesti takaisin ilman lisäkuluja. Lainasta tekee erilaisen se, että asiakas voi aina itse määritellä, millä korolla hän on valmis ottamaan rahoituksen. Mikäli lainatarjousten sen hetkinen korko ei miellytä, voi hakija odottaa kahden viikon ajan uusia tarjouksia haluamalleen summalle.

Vertaislainan edut

 • Alhaisin reaaliaikainen vuosikorko alkaen 5%
 • Nopea vastaus ja rahat tilille heti.
 • Monta lainanmyöntäjää siis monta tarjousta ja sinä valitset niistä parhaan.
 • Lainaa 1000–20000 euroa
 • Lainaturvavakuutus
 • Voit yhdistää lainasi ja jälleenrahoittaa ne.

Hintaesimerkki: Todellinen vuosikorko laskettuna 7000 euron lainalle on 14,62%. Todellisessa vuosikorossa on huomioitu 9%:n koron lisäksi välityspalkkio 150€. Lainan tilinhoitomaksu on 12,5€/kk toisesta lainavuodesta alkaen. Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 10471€.

Vinkkejä lainan hakemiseen

 1. Selvitä aina todelliset vuosikorot tarkasti
 2. Valitse mieluummin liian pitkä maksuaika. Voit aina maksaa lainaasi nopeammin takaisin.
 3. Tutustu netissä eri lainanantajista kirjoitettuihin kokemuksiin
 4. Selvitä taloudellinen tilanteesi ja laske kuinka suuren summan voit lainata
 5. Mieti, miten selviäisit lainan takaisinmaksusta, jos joutuisit esimerkiksi työttömäksi.
 6. Olisiko lainaturvavakuutus hyvä vaihtoehto takaisinmaksuturvaksi?
 7. Älä hae lainaa maksaaksesi toista lainaa, vaan yhdistä lainasi ja säästä selvää rahaa.

Tärkeintä on miettiä onko rahan tarve todellinen ja tarvitsetko rahaa juuri nyt. Mieti tarkkaan vaihtoehtosi ja osaat varmasti tehdä itsellesi parhaan ratkaisun.

Tietoja Fellow Financesta

Fellow Finance on pohjoismaiden suurin joukkorahoituksen välittäjä

Suomalainen Fellow Finance Oyj on Pohjoismaiden suurin joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu, jossa lainanantajat ja lainanhakijat kohtaavat toisensa turvallisesti. Fellow Finance on ainoa euroalueella toimiva joukkorahoituspalvelu, joka tarjoaa sekä vertaislainapalvelua kuluttajille että lainamuotoista joukkorahoitusta yrityksille. Yhtiölle on ainoana suomalaisena joukkorahoituspalveluna myönnetty maksulaitoksen toimilupa Suomen Finanssivalvonnalta. Fellow Finance on listattu Nasdaq First North Finland -markkinapaikalle. Suurimmat omistajat ovat perustajajäsenet sekä Taaleri Oyj. Fellow Finance -konsernin emoyhtiö on Fellow Finance Oyj. Yhtiön kotipaikka on Helsinki. Emoyhtiö on ensisijainen liiketoimintayksikkö Fellow Finance -konsernissa. Yhtiöllä on suomalainen tytäryhtiö Lainaamo Oy, puolalainen tytäryhtiö Fellow Finance Polska sp. z o.o. ja virolainen tytäryhtiö Fellow Finance Estonia OÜ.